Kako se farbaju uskršnja jaja (video)

Vreme je pred Uskrs, vreme je da se podsetimo kako da na najlepši način ukrasimo uskršnja jaja. Pogledjte kako se farbaju uskršnja jaja.

Priprema

Jaja se  pre ukrašavanja moraju pravilno skuvati. Kuvaju se na tvrdo. Da bi bila dobro pripremljena za ukrašavanje, potrebno je sledeće:

  • koristiti samo sveža jaja;
  • jaja izvaditi iz frižidera 60 minuta pre kuvanja da bi postigla sobnu temperaturu;
  • jaja staviti u hladnu vodu, koja će se postepeno zagrevati  do tačke ključanja;
  • vreme kuvanja se računa od momenta kad voda počne da ključa.
  • jaja kuvati 10 minuta.



Priprema farbe

U 200 ml vrele vode dodati 4-5 kapi sirćeta pa zatim farbu za jaja. Promešati. Suvana jaja pažljivo spustiti u rastvorenu boju, dodati vode toliko da prekrije jaja, još malo prokuvajte. Ofarbana jaja izvaditi i staviti na čist papir.

Ukrašavanje jaja sa sirćetom

Ofarbana jaja se mogu lepo ukrasiti sirćetom. Potrebno je da se umoči čačakalica u sirće i da se s njom crtaju šare i oblici po vlastitom izboru. Višak sirćeta brisati krpicom.

Ukrašavanje jaja sa biljkama

Ukrašavanje uskršnjih jaja cvetovima i listovima zanimljivih oblika je česta praksa kod nas. Izabrane  cvetove i listove treba licem prisloniti na ljusku skuvanog jajeta i jaje čvrsto uviti u najlon čarapu, koju treba čvrsto zavezati koncem. Potom jaja obojiti prema uputstvu naznačenom na kesici farbe.

Kada su jaja ofarbana, izvadite  ih i brzo osloboditi od čarape i biljke. Biljka ne sme da se osuši na jajetu, jer se neće moći ukloniti.

Ukrašavanje jaja sa papirom

Mali komad papira treba saviti u trougao pa  po ivicama iseći sitne oblike. Kada se otvori papirić, videće se interesantna šara. Papirić umočiti u vodu da bi se lakše zalepio za ljusku skuvanog jajeta. Jaje s papirićem uviti u najlon čarapu pa čarapu zavezati koncem i jaje ofarbati na prethodno objašnjen način.

Ofarbana uskršnja jaja će dobiti visoki sjaj ako se premažu sa uljem.

Ukrašavanje jaja sa perlicama

Jaja ukrašena perlicama su posebno atraktivna (na fotografiji). Skuvana jaja premazati odgovorajućim lepkom pa pincetom nanositi raznobojne perlice prema prethodno napravljenom crtežu.

Prikazano je nekoliko načina kako se farbaju uskršnja jaja, ali ima ih još.

Share Button
loading...

2 мишљења на „Kako se farbaju uskršnja jaja (video)“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!