Kako spremiti prokelj

Ovo povrće nam nije baš često na stolu i to je šteta. Prokelj je veoma zdrav, a kad se spremi po ovom receptu, zaista i ukusan. Ne treba trošiti reči, koliko je važno da jedemo raznovrsnu hranu. Deca ga obično ne vole, ali probajte ovaj jednostavn recept, možda ga i zavole. Prokelj je malo gorak, ali kombinovanje s drugim povrćem omogućava da se ta gorčina izgubi. Šargarepa je po prirodi slatkasta, pa će smanjiti gorčinu prokelja. Neki prokelj zovu još kupus pupčar, kelj pupčar, prokule, briselski kupus itd.prokelj
Priprema

Prokelj očistite od oštećenih spoljnih listova i operite. Ubacite ga na kratko u ključalu vodu, a onda procedite. Šargarepu očistite i secite na kolutove. Crveni luk očistite i takodjer isecite na kolutove.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i staviti prvo kolutove luka da se kratko proprže. Zatim sipajte prokelj i šargarepu. Dodajte malo vode, prstohvat soli i poklopite. Sve treba da se dinsta na umerenoj temperaturi minimum 30 minuta. Povremeno promešajte i dodajte malo vode po potrebi i jelo je spremno za konzumiranje.

Kako spremiti prokelj je, morate priznati, jednostavan recept za ukusan, krasan dijetalni, vegeterinaski i makrobiotički ručak.

Posluženje

Ovo jelo može da se jede samostalno, a može i uz meso.

Sastojci

  • ½ kg prokelja
  • 3 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • maslinovo ulje
  • so
Share Button
loading...

2 мишљења на „Kako spremiti prokelj“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!