Kandirana narandža

Kandirana narandža je idealan sastojak raznih deserta, kremova, kolača, torti, ali i specijaliteta  od raznih vrsta mesa. Toliko je mirisna, ukusna i blago hrskava da može da bude zamena svakom slatkišu. Kandirana narandža

Priprema

S kore narandže temeljito ukloniti što je moguće više voska.Vrlo oštrim nožem  je narezati na tanke ploške.

Ako se želi izbeći gorčina, koju sadrži kora narandže, treba primeniti sledeći postupak. Staviti ploške narandže u plitku posudu pa dodati dovoljno hladne vode da ih pokrije, zakuvati i odmah ocediti. Postupak ponoviti još dva puta pa tek onda primeniti dole prikazan postupak.

Skuvati šećer u vodi na srednje visokoj temepraturi pa pažljivo u sirup preneti ploške narandže i smanjiti temperaturu kako se ne bi desilo da se, zbog burnog ključanja,  odvajaju parčići narandže. Dva – tri puta ih treba pažljivo okrenuti. Kuvati 45 minuta ili dok ploške narandže ne postanu staklaste, a šećerni sirup postane gust. Potom ih ostaviti da se prohlade u sirupu pa ih rešetkastom kašikom prebaciti na rešetku da se ocedi višak šećernog sirupa.

Kandirana narandža se može odmah koristiti  ili se može čuvati u frižideru nekoliko dana. Može se zajedno sa šećernim sirupom čuvati i u dobro zatvorenoj tegli.

Ako se želi dobiti kandirana narandža s blagim ukusom gorčine, onda se primenjuje samo  postupak kuvanja u šećernom sirupu bez prethodnog kuvanja u vodi.

Sastojci

  • 2 narandže
  • 250 ml vode
  • 430 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!