Kandirano voće i đumbir

Kandirano voće i đumbir je izvrsna poslastica, koja se može poslužiti samostalno, kao slatko, ali i kao dodatak drugim poslasticama.Priprema 

Postupkom kandiranja možemo za zimu pripremiti divne, mirisne poslastice, koje su izvrsna zamena za bombone i čokolade, ali i zahvalan sastojak  torti, kolača i drugih deserta. Mogu se kandirati razne vrste voća, korice agruma,  đumbir,  bundeva, latice ruže i ljubičice.

Voće i đumbir dobro očistiti i oprati. Belo grožđe treba da bude bez semenki. Trešnjama izvaditi koštice, kruške oguliti i iseći na komadiće po želji. Oguljen đumbir iseći na kockice veličine 4 cm i staviti ga u vodu da se kuva. Kad proključa, ocediti ga i ponovo kuvati u novoj količini vode. Ovaj postupak ponoviti  još oko tri puta, odnosno dok đumbir ne izgubi karakterističnu ljutinu.

Posebno skuvati sirup od šećera, vode i soka od limuna za svaku vrstu pripremljenog voća i đumbira. Sirup treba da se kuva na niskoj temperaturi oko 7 minuta  pa u njega staviti posebno svaku vrstu pripremljenog voća i đumbira.  Kuvati na niskoj temperaturi oko10 minuta  i sve ostaviti da odstoji preko noći.

Potom posebno svaku vrstu voća i đumbir  izvaditi iz sirupa na rešetku da se ocede. Sirup staviti na ringlu i kuvati na niskoj temperaturi da se smanji za trećinu. Voće i đumbir ponovo staviti u sirup i kuvati oko 10 minuta. Ostaviti ih u sirupu preko noći.

Ovaj postupak ponoviti još dva puta. Kad se voće i đumbir dobro ocede od viška šećernog sirupa, kandiranje je gotovo.

Da bi se maksimalno sačuvala svojstvena aroma svake  vrte voća i đumbira, potrebno ih je odvojeno kandirati. Stoga se ne preporučuje kandiranje voća i đumbira u zajedničkom sirupu.

Sastojci

Voće

  • 500 g belog grožđa
  • 500 g aronije
  • 500 g belih trešanja
  • 500 g krušaka
  • 500 g đumbira

Ostalo

Za svaku vrstu voća i đumbira

  • 500 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 limun
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!