Hranjiva čorba od leblebije i bundeve

Nadamo se da će vam se ova hranjiva čorba od leblebije i bundeve dopasti i da će biti nešto novo u vašoj kuhinji. Leblebija je vredna namirnica, ne tako često upotrebljavana na ovim prostorima, a značajna zbog dosta proteina.

corba
Priprema

Leblebiju ostaviti preko noći potopljenu u vodu. Sutradan je kuvati 30 minuta, a potom je izvaditi i propasitati ili usitniti u blenderu. U blenderu usitniti i bundevu da se dobiju sitni komadići. Praziluk isto. Može se i seckati ili rendati, ali brže ide ako se koristi secko ili blender.

U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa sipati praziluk i bundevu. Mešati da ne zagori i kad počne da miriše, dodati leblebiju i naliti vodu da se kuva. Treba dodati oko 1,5 litar vode, ali može i više, a i manje u zavisnosti da li volite ređu ili gušću čorbu. Kuvati još neko vreme pa dodati jednu pavlaku za kuvanje. Na kraju sipati začin muskatni oraščić, mleveni biber, sitno seckani beli luk, so. Dodati malo limunovog soka u čorbu. Poslužiti čorbu u tanjire u kojima ste prethodno stavili sitno seckani list peršuna i mrvljene orahe.

Nije mnogo bitno da li će nekog sastojka biti malo više ili manje, tako da je najbolje praviti ovu čorbu, što bi se reklo odokativno. Ipak dajemo vam okvirne količine.

Sastojci

250 grama leblebije
500 grama bundeve
1 praziluk
1 pavlaka za kuvanje
3 čena belog luka
2 kašike limunovog soka
muskatni oraščić
mleveni biber
so
seckani list peršuna
mrvljeni orasi

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!