Sirup od borovih iglica sa medom recept kako se pravi

Sirup od borovih iglica je možda i najcenjeniji lekoviti recept, koji se pravi u proleće. Može se praviti sa šećerom, ali kako se pravi i sa medom, zovu ga još med od borovih iglica. Dobar je za zdravlje i koristi se kao lek, naročito protiv kašlja
sirup od borovih izdanakaKako napraviti sirup od borovih iglica

Kad kažemo borove iglice, mislimo ustvari na mlade izdanke, koji su dužine nekoliko cm. Pojavljuju se u proleće i boja im je nešto svetlija zelena, od starijih izbojaka, stoga ćete ih lako prepoznati. Obično se koriste borove iglice, ali mogu i jestivi su izdanci jele, smrče i kleke.

Priprema

Recept za sirup od borovih iglica sa šećerom

Treba da pripremimo čistu staklenu teglu. U nju se stavlja red šećera, pa red mladih borovih iglica. Ide sve tako do vrha, red šećera, pa red iglica. Zavšavamo sa slojem šećera. Teglu zatvoriti poklopcem i staviti na osunčano mesto da stoji 30-40 dana. Šećer će se polako rastapati i dobićemo na kraju željeni lekoviti sirup. Pravi se u proleće kada su mlade borove iglice dostupne sveže. Koriste se za pripremu ovog prirodnog preparata, odmah kad se uberu.

Sastojci

– mlade borove iglice
– šećer

Recept za med od borovih iglica

Ko ne može da čeka tako dugo ili više voli med od šećera, treba da obrati pažnju na ovaj recept. Prokuvati  4 dl vode i staviti 100 grama mladih borovih iglica. Odmah isključiti ringlu i ostaviti šerpu na njoj, sve dok se ne ohladi potpuno. Ovako smo dobili čaj od borovih iglica. Procedićemo ga. Sad kad je potpuno hladan u njega dodajemo 0,2 kg meda. Sve dobro izmešamo sipamo u staklenu teglu i zatvorimo.

Sastojci

– 4 dl vode
– 100 gr borovih iglica
– 0,2 kg meda
med od borovih iglicaKako se koristi sirup od borovih iglica i doziranje

Koristi se tako što ga uzimamo kašikom, kao med. Sirup od borovih iglica se može jesti sam ili se razmuti u prohlađenom čaju. Doziranje je takvo, da se dnevno uzimaju do 3 kašike, najbolje pre svakog jela.

Za šta je dobar sirup od borovih iglica

Sirup od borovih iglica je lekovit. Koristi se protiv kašlja, prehlade, bronhitisa, bolesti disajnih organa i uopšte za jačanje imuniteta. Borove iglice su izvor C vitamina i deluju blagotvorno na respiratorne organe. Poznato je da miris borovine prija disajnim putevima, a uzimajući ovaj prirodni preparat i preventivno možemo imati koristi.

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!