Novogodišnje pihtije

Pihtije su tradicionalno makedonsko i srpsko jelo slicno  aspiku. Ovaj se specijalitet servira kao ukusno, izdasno predjelo, ali cesce kao glavno jelo.Priprema

Tri svinjske nozice dobro operite i obradite. Jos je bolje ako stavite umesto nozica svinjsku glavu, ali je to malo kompliciranije za obradu.

U veci lonac staviti nozice, svinjsko i junece meso, ali moze i samo svinjsko ili samo junece. Zaliti meso s vodom da bude  dva prsta iznad mesa. Treba staviti vise vode, ali mozete i dodati tokom kuvanja, tako da ostane oko litar i po na kraju, ne vise, jer pihtije nece biti dovoljno cvrste.

Lonac s mesom staviti na ringlu i zagrejati do ključanja. Zatim treba da snizite temperaturu ringle kako bi se  pihtije polako krčkale najmanje 3 sata. Dok se meso kuva, dodajte desetine zrna bibera i dva – tri lovorova lista.

Tecnost iz lonca mora da ispari najmanje za trecinu prvobitne kolicine, a ona tečnost koja ostane mora da bude lepljiva i da deluje sirupasto. Pred kraj kuvanja, po potrebi, dodati jos soli. Kad pocne meso da se samo odvaja od kosti, znaci da je skuvano.

Skuvane pihtije ostaviti da se prohlade tako da se moze skinuti meso s nozica i usitniti zajedno sa svinjskim i junecim. Usitnjeno meso stavite u kalup po izboru (ja sam koristila kalup za kuglof). U tecnost u kojoj se kuvalo meso s nozicama staviti 1 kašiku soli, promesati da se so rastvori pa preliti meso u kalupu. Pihtije preko noci ostaviti u frizideru da se dobro stegnu, odnosno da se formira gel.

Kada se novogodisnje pihtije stegnu, na povrsini ce se pojaviti masnoca, koju mozete skinuti s kasikom. Kalup s pihtijama stavite kratko u toplu vodu i izvrnite ih  na posluzavnik.

Napomena: Veoma bitan faktor pri pravljenju pihtija je kuhinjska so. Kolagen je rastvorljiv u slanoj vodi pa tokom kuvanja mesa lako izlazi iz tkiva. On je inace “zaduzen”  za formiranje karakteristicnog gela pihtija.

Sastojci

  • 3 svinjske nozice
  • 500 g krtog svinjskog mesa
  • 500 g krtog juneceg mesa
  • zrna bibera
  • 2 – 3 lovorova lista
  • so
  • voda

Autor: Tanja Dokuzova

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!