Lekoviti sok od crvene ribizle

Lekoviti sok od crvene ribizle obavezno uvrstite u svoju ishranu zbog odličnog, osvežavajućeg  ukusa i njegovog blagotvornog dejstva na organizam. Za njega se slobodno može reći da je prirodan multivitamin i lek.Priprema

Za pripremu soka potrebno je koristiti isključivo zrele i zdrave bobice crvene ribizle.

Prvo crvene ribizle probrati, skinuti im peteljke i oprati pod mlazom hladne vode. Staviti ih u odgovarajuću posudu, preliti  vodom i kuvati oko 20 minuta, odnosno dok ne popuca pokožica.Izgnječiti pulpu i pokožicu da se izdvoji ostatak soka. U pulpi se nalazi još dosta soka, a u pokožici mnogo antioksidanata i prelepe boje ovoga bobičastog voća. Poklopljeno ostaviti najmanje 2 sata da se iz pokožice izluče zaostali, korisni sastojci pa sok procediti kroz gazu ili dobru cediljku. Zatim soku dodati šećer, promešati i staviti na ringlu da ponovo proključa. Kuvati još oko 3 minuta.

Sipati vreo lekoviti sok od crvene ribizle u sterilisane i zagrejane boce, a zatim ih zatvoriti s diuplim celofanom ili prikladnim zatvaračem. Boce umotati u neku deblju tkaninu i ostaviti preko noći da se potpuno ohlade.

Ovako pripremljen lekoviti sok od crvene ribizle čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Sastojci

  • 2,5 crvenih ribizli
  • 650 g šećera
  • 1 l vode
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!