Voce u rumu

Prvi sam put pravila voce u rumu pravila prije 34 godine. Tad mi se tegla razbila pred kraj i evo ponovo napravila sad. Odlucila sam se za popravni.Priprema

Voce u rumu se priprema od kraja proleca kad dospeva prvo voce (jagode), pa do jesni kad sazrijevaju kruške i jabuke. Posuda za voce u rumu puni se kako voće dospjeva, prekrije šećerom i rumom.

Izabrano voce mora biti potpuno zrelo i zdravo. Ocisti se od peteljki i od kostica pa isece na manje komade ako se koriste jabuke, kajsije, breskve, kruske… Voce kao sto su jagode, maline, ribizle, ogrozd, borovnice, grozdje, visnje i tresnje stavljaju se u rum, odnosno u alkohol kao celi plodovi.

Mjere ne moraju biti bas precizne, ali ja sam stavila na svakih 300 g voca 150 g secera i 2 dcl ruma. Moze se dodati i malo vise secera po ukusu. Ocisceno voce posula sam u zdjeli sa secerom, sacekala malo pa sipala u veliku teglu. Voce u tegli prelila sam s rumom da u njemu ogrezne. Teglu zatvoriti i drzati obavezno na tamnom i hladnom mjestu. Ako dodje do vrenja, sipati 2-3d alkohola.

Voce u rumu stoji tako sve do zime kada pocinje uzivanje u ovoj vocno-alkoholnoj caroliji.

Sastojci

  • 300 g voca
  • 150 g secera
  • 2 dcl ruma (60-80%)

Autor: Elvira Mustajbašić

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!