Sok od celera i šargarepe na sokovnik

Da li ste nekad probali sok od celera i šargarepe? Odlika celera je izvanredan sadržaj mineralnih materija, šargarepa sadrži važan beta karoten, a zajedno blagotvorno deluju na organe za varenje i odlični su kao jutarnji napitak.

stabljika celera i šargarepa
Izaberite na pijaci celer sa svežom zelenom stabljikom i listovima i krupnije šargerepe. Nije redak slučaj da se samo koren celera iskoristi, a nadzemni deo se prosto baci, jer ne znamo šta ćemo s njim. Ali to je šteta. Ukoliko je nadzemni deo uvenuo, žut ili oštećen i treba ga baciti, ali ako je zelen i svež onda ga treba iskoristiti.

Priprema

Odstranite i ostavite u frižider koren celera i listove, jer nam za ovaj recept nisu potrebni, a stabljike dobro operite. Šargarepu očistite, operite i zajedno sa celerom stavite u činiju da se ocedi. Pripremite sokovnik i propustite stabljike celera i koren šargarepe kroz njega. Začas ste dobili kvalitetan napitak.
Celer ima specifičan ukus, kao da je slan, a to je od sadržaja minerala. Šargarepa, ako je prava, treba da ima slatkast ukus. Kad se pomeša to je taman kako treba, ali neko uvek voli da zasladi pa može da se doda malo meda.

sok od celera i sargarepe
Sastojci

  • stabljika 1 celera
  • 3 šargarepe
  • med po želji

* Redovna upotreba celera može da snizi pritisak pa i o tome treba voditi računa.

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!