Fantazija salata s majskom ružom

Salatom ili desertom ukrašenim s jestivim cvetnim laticama oduševićete svoje prijatelje. Korišćenje cveća u kulinarstvu je tradicija od davnina. Fantazija salata s majskom ružomJestivo cveće

U kuhinjama Bliskog Istoka spremala su se i ukrašavala razna jela s mirisnim laticama ruže i narandže, dok se u te svrhe u Japanu  koristi omiljeni cvet trešnje. U našoj se kuhinji koristi cveće bagrema, tikvica, bundeve, zove, artičoke, brokolija i karfiola, majske ruže.

Cveće pozitivno deluje na opšte stanje našeg organizma, posebno na postizanje dobrog raspoloženja.

Treba koristiti sveće, u ovom  slučaju majske ruže, uzgajane u vlastitom domaćinstvu ili kupiti, po mogućnosti, organski uzgajano, kako bi bili sigurni da nije tretirano sredstvima za zaštitu biljaka.

Latice ruže se koriste za izradu ružine vode i sirupa, za korekciju arome alkoholnih pića i meda i raznih alkoholnih pića. Dodaju se u maslac,  sirće, žele, kolače , sladoled i druge poslastice.

Priprema

Latice ruže salatama daju nežan, slatkast ukus i pravu raskoš izgleda.

Cveće uroniti u posudu s blago zasoljenom vodom. Zatim ga izvaditi i posušiti na papirnatoj salveti. Kad se cveće osuši, otkidati latice i staviti u šolju radi merenja primenjene količine prema ovom receptu.

Sveže krastavce oprati, oljuštiti i iseckati na sitne kockice.

Mladi luk oprati i iseći na sitne kolutiće zeleni i beli deo.

U zdelu za salatu staviti pripremljene krastavce, mladi luk, latice majske ruže, sitno seckani orahe, kiselu pavlaku, biber i so pa sve pažljivo kašikom promešati. Na kraju, pred serviranje, fantazija salata se odozgo treba posuti s nekoliko latica majske ruže. Probajte, fantazija salata s majskom ružom izvrsnog je ukusa, ma, fantazija!

Sastojci

  • 3 sveža krastavca
  • 5 strukova mladog crnog luka
  • ¼ šolje cvetova majske ruže
  • ¼ šolje seckanih oraha
  • 200 – 300 ml kisele pavlake
  • biber
  • so
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!