Svečana pogača

Ovo je recept za jednu od meni  najlepših pogača. Prekrasnog je izgleda, a isto tako divnog ukusa, pri tome i  mekana kao duša. To je svečana pogača.Svečana-pogačaPriprema

Svečana pogača nije komplikovane izrade kao što izgleda na slici.

U malo mlakog mleka staviti razdrobljen kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nadođe.

U brašno dodati sve ostale sastojke i mikserom najmanje 5 minuta umutiti testo. Zatim testo staviti na brašnom posutu radnu površinu pa još ručno mesiti da se dobije elastično testo. Testo preneti u duboku zdelu, prekriti folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 30 minuta  da naraste.

svečana-pogačaNaraslo testo istresti na brašnom posutu radnu površinu, podeliti ga na tri dela. Dva dela testa trebaju da budu iste veličine, a jedan deo nešto manji. Lagano ih premesiti. Jedan veći deo formirati u loptu i staviti ga u sredinu podmazanog kalupa za pečenje.

1 svečana pogačaDrugi veći deo testa razvaljati u obliku pravougaonika dimenzija 36 x 32 cm. Ivice obrezati da se dobiju zadate dimenzije pa iseći 6 traka širine 6 cm, premazati ih istopljenim maslacem, uviti u rolnice i složti oko testa u kalupu.

2 svečana pogačaTreći manji deo testa razvaljati oklagijom u krug  prečnika oko 30 cm pa ga iseći na 6 trouglova. Svaki trougao zarezati na vrhu  4 puta. Premazati ih otopljenim maslacem pa uvijati tako što se sa gornjeg šireg dela krajevi prvo malo uviju unutra pa se uvije kiflica. Ovako formirane kiflice rasporediti u prazan prostor između rolnica.

3 svečana pogačaOd  testa, koje je ostalo posle obrezivanja pravougaonika, napraviti 12  kuglica i staviti ih na uvijene kiflice. Pogaču prekriti i ostaviti oko 30 minuta da naraste.

4 svečana pogačaPre pečenja pogaču premazati umućenim jajetom, staviti u prehodno zagrejanu rernu na 180°C i peći oko 35 minuta. Svečana pogača je spremna za posluženje kad se lepo prohladi.

Sastojci

 Pogača

  • 650 g brašna
  • 10 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 75 ml ulja
  • 50 ml jogurta
  • 350 ml mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Premazivanje

  • 30 g  maslaca
  • 1 jaje
Share Button
loading...

9 мишљења на „Svečana pogača“

  1. Recept je vrlo originalan i lepo izgleda na slici pogaca.Cudi me samo sto nam niste poslali i sliku pecene pogace.Bio bi to pu pogodak.No to ne znaci da ga nisam prepisala i da ga necu upotrebitiPravim vise vrsta pogaca, napravicu i ovu pa cu se javiti.Danas sam prvi put okrenula Vasu stranicu.ili kako se to vec zove-dosta se originalni,prijatno ste me iznenadili svojim predstavljanjem ,slikama,objasnjenjima Hvala Da li je kod sa slike dobro napisan.Ja se tek ucum upotrebi kompjutera .

    1. Evo prilike da nam Vi pošaljete fotografiju ispečene svečane pogače, a i drugih, koje Vi napravite. Objavićemo Vaš recept i sliku.
      Hvala na pohvali.
      Lako ćete savladati upotrebu kompjutera. Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!