Pavlov kolač

Ovaj fini Pavlov kolač jedan je od mojih omiljenih voćnih deserta. Ta bela, lagana poslastica nastala je kao posveta ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

Pavlov kolačPriprema

Miksati bjelanjke sobne temperature na najvećoj brzini 7 minuta. Dodati kašiku po kašiku šećera neprestano miješajući. Zatim smanjiti brzinu na 1 i dodati gustin i razblaženo sirće. Na papiru za pečenje iscrtati krug, prevrnuti papir i u dimenzijama kruga istresti izmiksanu pjenu od bjelanjaka.

Prethodno rernu zagrijati na 150°C pa staviti pripremljenu pjenu od bjelanjaka i smanjiti temperaturu na 120°C. Beze kora treba da ostane u rerni 45 minuta. Nakon toga isključiti grijanje rerne i ostaviti koru unutra da se ohladi.

Za nadjev izmiksati vrhnje za šlag pa u njega dodati maskarpone sir. Odozgo složiti voće po želji, a u ovom slučaju: iseckane kivi, banane i kruške.

Saveti: Posuda mora biti perfektno čista. Najbolje je opranu posudu premazati polovicom limuna i ostaviti da se osuši. Žumance nikako ne smije upasti u bjelanjke prilikom odvajanja. Šecer je kristal, ali onaj malo sitniji i treba ga dodavati kašiku po kašiku i miksati dok se potpuno ne rastopi (uzeti malkice smjese pod prste i protrljati, ako se osjećaju kristali šećera, treba još miksanja). Pečenje, naravno, veoma je bitna naznačena temperatura. Obavezno ostaviti beze koru da se ohladi u rerni, mada spoljašni, hrskavi sloj malo ispuca, ali meni je baš to lijepo. Unutra je mekani mančmelou. Krema može da bude samo od vrhnja ili po želji, kao i voće, ali mislim da šumsko voće daleko najbolje pristaje Pavlovoj torti i kolaču.

Sastojci

Beze kora

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika sirćeta

Nadjev

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g mascarpone sira

Autor: Šehiza Duraković Salkić

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!