Kako se koristi laneno seme i jogurt ili kefir

Laneno seme je korisno za zdravlje, ako se pravilno koristi. Ima sjajne nutritivne karakteristike, a deluje i kao lek. Iskustva korisnika su takva da je laneno seme i jogurt najbolje pomešati, a može, za nekog još bolja kombinacija laneno seme i kefir. Reguliše probavu izvanredno, a za mršavljenje se isto preporučuje. Ova jednostavna kombinacija, može zameniti neki obrok, užinu, večeru ili doručak. Semenke lana često vidimo na pecivu, međutim ako progutamo cele semenke one i nisu baš korisne, nego ih treba samleti ili bar da puknu. Kada su usitnjene ili mlevene, lanenim semenkama možemo začinjavati hranu
semenke lanaKako samleti laneno seme

Opet prema iskustvu korisnika lanenog semena, mogu se samleti lanene semenke koristeći mlin za kafu. Ne mora biti potpuno mleveno seme u vidu lanenog brašna, ali je važno da semenka pukne, kako bi se vredni sastojci unutar, mogli iskoristiti.

Zato se za drobljenje semenki lana može upotrebiti tučak i avan. Možda nije loša ideja, da se kupi već mleveni lan, ali samo ako vam neće dugo stajati, jer kažu da nije pogodan za duže čuvanje.

Priprema

Evo kako ćete napraviti laneno seme sa jogurtom ili kefirom. U jednu šolju jogurta ili kefira, dodaje se 1-2 kafene kašike mlevenog lanenog semena. To je sasvim dovoljno. Dobro promešati i pojesti za jedan obrok. Kada bi popili samo jogurt ili kefir, ne bi bili siti, ali sa lanenim semenkama ipak nešto duže ćete biti siti. Ova mešavina predstavlja zdrav obrok, bez preterano mnogo kalorija, a odlične nutritivne vrednosti. Konstantna upotreba, odnosno ako vam ovo menja jedan obrok dnevno ili bar užinu, to omogućava dobro varenje, redovno pražnjenje creva i čak mršavljenje.

Sastojci

1 šolja jogurta ili kefira
1-2 kašike lanenog semena

Laneno seme kao lek

Laneno seme sadrži posebno korisne sastojke, korisne masne kiseline, uključujući omega 3. Nije svaka masnoća dobra, ali ova iz lanenog semena to jeste. Imaju uticaj da se loš holesterol u krvi smanji. To doprinosi manjem riziku od zakrčenja krvnih sudova, te preventivno dobro deluje protiv infarkta i šloga. Isto tako se laneno seme smatra za jednu od najboljih namirnica protiv raka.

Share Button
loading...

Једно мишљење на „Kako se koristi laneno seme i jogurt ili kefir“

  1. Ja to radim sa kefirom već duže vreme i to svaki drugi dan, baš kad se cedi kefir i priprema drugi.Laneno seme samleveno u količini od 500gr.pomešam sa samlevenim u istoj količini sve vrste pahuljica i to:ista gramaža,ražane,ovsene,ječmene i pšenične.Ova miks mešavina dobro mi dođe iz više praktičnih razloga?Prvo samleveno seme lana neće se užegnuti jer se pomešalo sa brašnom od samlevenih pahuljica.Taj pripremljeni miks dobro na suvo izmešan ostavljam u posebnoj tegli samo za to odlaganje.Može se po želji dodati i začina kao što je kari,kurkum,đumbir,žalfija(samlevena u mlinu za kafu) da osigura smesu i da se prisajedine svi sastojci kako bi se postigao energetski balans.Sve ove začine dodavati prema sopstvenim potrebama i ukusima.Za svakog konzumenta od ove pripremljene smese se uzima po tri supene kašike i nalije se kefir jogurt.Za one koji nemogu da popiju živo jaje od japanske prepelice pre konzumiranja ovog obroka predlažem da se umute jaja posebno sa dozom umućenog miksa i tako zajedno umućeno pojede.Nazdravlje vam BILO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!