Pileći file u sosu od vrhnja

Pileći file u sosu od vrhnja prirpremljeni prema ovom receptu su tako posebnog  ukusa, fini i sočni da će se svima svidjeti. Ovo je meni najdraži način spremanja piletine, jer je jelo brzo je gotovo, a meso je jako sočno.Priprema

Ako niste ljubitelj bijelog pilećeg mesa, probajte ga spremiti po ovom jednostavnom receptu, verujem da ćete se oduševiti! Dobit ćete pileći file u sosu od vrhnja, fino glavno jelo, koje  možete konzumirati s prilogom ili bez njega.

Pileći file izrezati na šnicle pa ih malo izlupati kuhinjskim batom da budu tanje i mekše.  Posoliti ih i pobiberiti po ukusu.

Pržiti pileći file u odgovarajućoj posudi, na vrelom ulju tako dugo da s obe strane poprimi, lepu zlatnosmeđu boju. Paziti tokom prženja da ne zagore.

Na ispržen pileći file uliti 500 ml vrhnja za kuhanje, koji se prethodno pomiješa s odabranim začinima. Vrhnja za kuhanje možete staviti više ako volite više sosa ili manje, znači po vlastitom ukusu.  Sve zajedno treba na laganoj vatri da se krčka oko 10 minuta. Meso je dovoljno isprženo i tokom krčkanja će samo upiti malo vrhnja za kuhanje i postati još više sočno.Povremeno pileći file u sosu od vrhnja miješati sve  dok se vrhnje ne zgusne, učvrsti i to je to.

Pileći file u sosu od vrhnja poslužiti uz kuhanu rižu ili razno lešo povrće.

Sastojci

  • pileći fileti
  • so
  • biber
  • ulje

Sos

  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • začini po želji

Autor: Klaudija Polaček

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!