Kakao vanil kupole

Ovo je prekrasna poslastica, kako po izgledu, tako i po divnom ukusu na vanilu. Kakao vanil kupole će vas oduševiti kad ih napravite po ovom receptu!

Priprema

Ja sam cokoladu za kupolu nasjeckala na komadice i stavila u zdjelicu. Otopila sam u mikrovalnoj u intervalima od 15 sekundi na srednjoj jacini dok se nije potpuno otopila. U kalupe staviti jednu punu cajnu zlicicu cokolade i lagano razmazati uokolo da je cijeli krug pokriven. Cokolada mora biti u malo debljem sloju (trebala bi biti dovoljna jedna cajna zlicica cokolade no ako su veci kalupi trebat ce vise). Ostaviti pola sata da se ohladi cokolada vani pa staviti najmanje 4h u frizider ili preko noci.

Ako ostavljate preko noci, kremu pripremiti drugi dan. Za kremu skuhati obican puding. 200 ml mlijeka staviti u loncic i u njega dodati secer pa zagrijati dok ne zakuha. U 100 ml mlijeka otopiti puding prah. Dodati rastopljeni puding u loncic uz mijesanje. Dodati i zlicicu arome vanilije. Kuhati puding uz stalno mijesanje otprilike 3-4 minute. U vruci, gotovi puding odmah dodati margarin i izraditi. Pokriti folijom i ohladiti. Kada je puding krema hladna, izraditi vrhnje za slag. Polako dodavati vrhnje za slag u kremu. Sve sjediniti u glatku smjesu.

Puding kremom puniti napravljene kupole od bijele cokolade, ali ostaviti milimetar od ruba da se mogu zatvoriti sa cokoladnim dnom. Poravnati povrsinu puding kreme. Zatim otopiti drugi dio bijele cokolade (120-150 g) i stavljati zlicicom na svaku kupolu.

Ostaviti kolac na sobnoj temperaturi da se cokolada ohladi pa staviti u frizider barem 2h da se stisne.

Potom pazljivo vaditi kupole iz kalupa i staviti na masni papir. Kupolu jednu po jednu uzeti na spatulu za tortu ili nesto ravno pa posipati sa svih stara s kakaom. Ja sam kakao stavila u malo sito pa lagano tapkala da kakao ravnomjerno pada na kupole. Kupole staviti u frizider do serviranja.

Od ove smjese meni je ispalo 16 komada.

Sastojci

Kupola

  • 150 g bijele cokolade za kupolu
  • 120-150 g bijele cokolade za dno

Krema

  • 1 puding od vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 1,5 zlice secera
  • 20 g margarina za kolace
  • 80 ml vrhnja za slag
  • 1 zlicica arome ili ekstrakta vanilije

Autor: Matea Sučec

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!