Džem od ruža kako se pravi

Za kuvanje ovog džema najbolje je koristiti latice nekalemljenih, bledoružičastih ruža puzavica, ali se mogu primeniti i latice crvenih, majskih ruža puzavica. Džem od ruža je lepog izgleda, mirisan i, naravno, slasan.Priprema

Džem sadrži cele ili komade plodova, u ovom slučaju latica, u želiranoj masi iz koje se ne izdvaja tečni deo.

Za kuvanje džema od ruža najbolje je koristiti latice nekalemljenih, bledoružičastih ruža puzavica, ali se mogu primeniti i latice crvenih, majskih ruža puzavica.

Latice odvojiti od peteljki i tučkova pa ih pažljivo oprati hladnom vodom, najbolje preko cediljke. Zatim latice spustiti u vrelu vodu i kuvati oko 15 minuta. Skuvane latice ocediti, a vodu u kojoj su se kuvale sačuvati.

U vodu u kojoj su se kuvale latice sipati šećer, prokuvati, dodati skuvane latice i sok od limuna. Voda i latice će poprimiti prekrasnu,  rubinsku boju.  Kuvati  dok se ne dobije gustina karakteristična za džem. Pri tome, treba se paziti da se džem od ruža ne prekuva, jer bi se delimično karamelizovao šećer i rubin boja bi nestala, a nastala bi nepoželjna, svetlo smeđa. Osim toga, džem od ruža bi izgubio i svojstven, krasan miris.

Kad je gustina džema dovoljna,  skinuti ga s ringle, sipati u vrele staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac kao što se vidi na slici. Posle 30 minuta obrnuti ih i staviti u toplu rernu da se preko noći postepeno ohlade.

Dok je džem od ruža još vreo, može izgledati žitko, ali prava gustina će se postići tek kad se džem potpuno ohladi.

Džem od ruža čuvati na tamnom i hladnom mestu do upotrebe.

Sastojci

  • 250 g ružinih latica
  • 500 ml vode
  • 1 limun
  • 500 g šećera
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!