Sok i sirup od latica majske ruže

Za ovaj sok koriste se majske ruže. U narodu su poznate kao  ruže za slatko.  One su nekalemljene, intenzivnog mirisa, zapravo mirišu daleko opojnije i snažnije od drugih ruža. Lepe su boje od svetlo do tamno roze. Cvet  im je pun sitnih, nežnih latica, koje su znatno mekše nego kod kalemljenih ruža.Sok i sirup od latica majske ružePriprema  

Latice majske ruže staviti u tegle od 5 litara tako da zauzmu više od polovine zapremine. Dodati  dve kašike limuntusa i naliti vodu. Pošto su lagane, latice će se podići na vrh. Tegle poklopiti manjim tanjirićem. Ne smeju se hermetički zatvoriti, jer  moraju da imaju vazduha. Tegle staviti na osunčano mesto i ostaviti ih tako oko 7 dana. Može i neki dan duže, odnosno dok latice potpuno izgube svoju boju.

majska ružaTada sok procediti i izmeriti. Na odmerenu količinu soka dodati isto toliku količinu šećera. Dobro izmešati  i ostaviti na hladnom  mestu. Šećer treba potpuno da se rastvori. Povremeno promešati drvenom kašikom, ali će i pored toga trebati 24 sata da se sav šećer rastvori. Potom sirup razliti u staklene boce.

majska ruzaZa sok samo procediti ružine latice i sok uliti u staklene boce pa čuvati u frižideru. Pred konzumiranje sok od ruže zasladiti po želji šećerom ili medom.

Sok se može razliti u plastične bočice i čuvati u zamrzivaču.

Sastojci

  • 250 g ružinih latica
  • 4,5 l vode
  • 1 kašika limuntusa
  • šećer

Autor: Nezira Selimović-Jogunčić

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!