Slatko od jagoda

Slatko od jagoda je lepa, aromatična poslastica. Odlično je kao preliv za razne kremaste poslastice. Isprobajte ovaj recept za slatko od jagoda bez želatina i konzervansa. SLATKO OD JAGODAPriprema

Prvo očistiti i operiti jagode. Plodovi trebaju da budu potpuno zdravi.

Limuntus se rastvori u vodi  pa se u taj rastvor stavljaju očišćene i oprane jagode. Jagode treba da u rastvoru odstoje oko 30 sekundi.

Potom se jagode izvade rešetkastom kašikom i ređaju se u nekoliko redova u veći sud. Prvo se slože u jednom redu pa se poprskaju sa sokom od limuna, zatim se po jagodama sipa red šećera pa opet red jagoda i tako sve do utroška materijala. Ovako pripremljene jagode ostavljaju se u frižideru  da odstoje najmanje 15 sati ili još bolje preko noći. Jagode odpuste svoj sok i šećer se delimično rastvori.

1 Slatko od jagodaPo isteku navedenog vremena sud s jagodama stavlja se na ringlu i zagrijava do ključanja. Kad proključa, pojaviće se pena. Skloniti sud s ringle i skinuti penu.

Temperaturu ringle treba smanjiti i ponovo staviti sud sa slatkom da se kuva.Ne sme da se meša, niti da se sud protresa.

Posle pola sata kuvanja proverava se gustoća slatka. Kašikom se na tacnu stavi sirup i ostavi oko minut da se ohladi.  Sirup je dovoljno gust kad se vrhom kašike na njemu napravi linija, koja ostaje. Ako pokaže dobru gustinu, sud sa slatkom se skloni s ringle, skine se pena i prekrije s vlažnom krpom. Ostavi se oko 15 minuta da odstoji. Nakon toga se vrati na ringlu da se dokuva još oko 10 minuta. Skloniti s ringle, skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

Slatko sipati u čiste i suve tegle, sterilizovane u rerni na 100. Pri tome treba paziti da u svakoj tegli bude dovoljno i voća i soka i da jagode budu prekrivene sa sirupom. Ostaviti slatko od jagoda da se ohladi pa ga staviti u tamnu i hladnu prostoriju.

Sastojci

  • 1,5 kg jagoda
  • 1,7 kg secera
  • 1 limuntus
  • 0,5 l vode
  • 1 veci limun ili 2 manja

Autor: Sanja Tomić Mijatović

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!