Hrskavo praseće pečenje

Tradicionalno srpsko jelo, koje se priprema za Božić, je hrskavo praseće pečenje. Krasi svečanu trpezu uz neodoljiv miris, koji se širi domom i podiže raspoloženje prisutnih.Priprema

Praseće meso se prvo obradi i začini sa solju i biberom. Lepši i bolji miris i ukus meso dobija kad se u njega utapka kvalitetno pivo. Meso položiti  u pomašćenu tepsiju tako da koža bude okrenuta na dole. Meso nožem ponegde zaseči da se naprave mali džepovi na kožici i na mesu. U ove džepove staviti pomalo soli i kolutiće crnog luka.

U tepsiju uliti malo vode da meso  bude oko 1 cm u vodi. Tepsiju s prasetinom  prekriti s alu folijom i staviti u rernu zagrejanu na 250°C pa odmah smanjiti temperaturu na 200°C i peci oko 30 minuta.

Zatim meso pažljivo okrenuti i posoliti s krupnom solju. Po potrebi dodavati po malo vode. Smanjiti temperaturu rerne na 180°C i peći oko 90 minuta.Povremeno tokom pečenja proveriti da voda ne ispari.

Pred kraj pečenja proveriti da li je kožica hrskava, ako nije, odstraniti alu foliju, povećati temperaturu rerne na 250°C i to kratko, u trajanju od 5-7 minuta pa zapeći pečenje.

Dobro ispečeno hrskavo praseće pečenje treba da dobije na kraju pečenja lepu, zlatnosmeđu boju.

Hrskavo praseće pečenje izvaditi iz rerne i ostaviti najmanje 20 minuta da se malo prohladi. Tek tada ga iseći.

Posluženje

Hrskavo praseće pečenje poslužiti uz prilog kao što je pečeni krompir ili neki drugi po izboru i uz kvalitetnu salatu. Čaša dobrog vina se podrazumeva!

Sastojci

  • 3 kg prasećeg mesa
  • 1 crni luk
  • 200 ml piva
  • svinjska mast
  • so
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!