Bajadera sa kikirikijem

Još jedan jednostavan recept za desert vrhunskog ukusa. Bajadera sa kikirikijem će vas oduševiti.Bajadera sa kikirikijem

Priprema

Na blagoj temperaturi istopiti margarin, dodati šećer, dobro izmešati pa dodati polovinu čokolade, mleko, plazma keks i mleveni pečeni kikiriki. Smesu za bajaderu preneti u manju tepsiju i ujednačeno  poravnati pa preko toga preliti glazuru.

Za glazuru  treba otopiti drugu polovinu čokolade i pomešati je sa uljem i preliti preko poslastice. Bajadera sa kikirikijem treba da se dobro ohladi i stegne u frižideru.

Sastojci

  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g pečenog kikirikija
  • 300 g mlevenog plazma keksa
  • 2 kašike ulja

Kikiriki (Arachis hypogaea)

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i Centralne Amerike. Ima lepe žute cvetove. Najstariji uzorci kikirikija, koje su otkrili arheolozi, stari su oko 7.600 godina. Pronađeni su u Peruu. Kasnije su kikiriki evropski trgovci preneli u Evropu. Jedna sorta kikirikija je u XVII veku uvedena u Kinu, a drugu sortu do doneli misionari u XIX veku.

Interesantno je da se plodovi kikirikija formiraju ispod zemlje. U ishrani se koriste semenke kikirikija.

Nutritivna i farmakološka svojstva kikirikija

Kikiriki je izvor belančevina, ulja, mineralnih materija (gvožđe, cink, kalijum, natrijum),  vitamina (kompleks B, E i K), celuloze i dr. Kikiriki sadrži palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linoleinsku i arašidnu kiselinu.

Kikiriki povoljno deluje  na spolnu potenciju, nervni sistem, poboljšanje sluha, koncentraciju i pamćenje, kod iznemoglosti. Daje sjaj kosi, pomaže lučenje žuči, ima i dehidrativna svojstva.

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!