Pita od jabuka

pita od jabuka

Priprema

Za fil jabuke oprati i izrendati pa dinstati oko 5 minuta. Kad su omekšale, skinuti ih sa ringle da se prohlade pa dodati šećer i cimet, promešati.
U tepsiju podmazanu maslacem staviti koru, premazati istopljenim maslacem, rasporediti po kori pola kašike šećera i tako pripremiti i složiti trećinu kora. Na zadnju koru pored maslaca staviti iseckane orahe i vanilin šećer pa ih prekriti sa drugom trećinom na gornji način pripremljenih kora. Kada je složena i druga trećina kora,  staviti fil od jabuka i preko njega treću trećinu na isti način pripremljenih kora. Gornja kora se  samo premaže maslacem. Pre pečenja dobro je pitu iseći kako bi svaki komad posle pečenja zadržao lep oblik. Pitu peći 45 minuta na 200°C.

Sastojci

  • 1,5 kg jabuka
  • 150 g oraha
  • 500 g tankih kora
  • 150 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ kesice cimeta

Jabuka (Malus domestica Borkh)

Istorija jabuke

Smatra se da je domaća jabuka,  hibridnog porekla, nastala  u Centralnoj  Aziji. Prvi podaci o kultivaciji jabuke pominju Anadoliju i severnu Mesopotamiju u drugom milenijumu p.n.e. Do 500. god. p.n.e. uzgajana je u Persijkom carstvu.  U vreme Aleksandra Makedonskog, koji je osvojio Persiju oko 300. god. p.n.e., uzgoj ovoga voća se preneo  na današnju Grčku.

Danas se razne sorte jabuka uzgajaju širom sveta.

Nutritivna i farmakološka svojstva jabuke

Prava je riznica brojnih sastojaka, koji pozitivno deluju na organizam. Ona sadrži ugljikohidrate (fruktozu, glukozu), dijetalna vlakna, serotonin, vitamine C, A, E, B1, B2, B6. Bogata je i u mineralnim materijeama: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i dr.

Svakodnevnim konzumiranjem jabuke preventivno se deluje na pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i obolenja. Ona obezbeđuje deo potrebne energije organizmu, održava  imunološki sistem, delotvorna je u borbi protive karcinoma debelog creva, reguliše probavu, stabilizuje crevnu floru.

Poseban značaj redovnog konzumiranja ovoga voća je u sprečavanju nakupljanja štetnih materija u krvi, sprečavanju pojave tromboze i ateroskleroze. Osim toga, pozitivno utiče i na funkciju bubrega, jetre i žuči.

Zbog prisustva serotonina jabuka vidno popravlja raspoloženje.

Jabuka  je, prema verovanju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja.

Share Button
loading...

Једно мишљење на „Pita od jabuka“

  1. Повратни пинг: HEMIJSKI SASTAV JABUKE « agroekonomija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!