Spanać salata sa kukuruzom i šargarepom

Jednostavan recept za zdravu i ukusnu salatu, koja obiluje vitaminima i mineralima.Priprema

Očišćen i oprani mladi  spanać,  odstranjenih peteljki iscepkati na sitnije deliće. Kukuruz šećerac kratko obariti, a šargarepu iseckati u tanke i kratke trakice. U zdeli za salatu ove sastojke pomešati, začiniti sa usitnjenim selenom i preliti s mešavinom soka od limuna, maslinovog  ulja i soli.

Sastojci

  • 300 g spanaća
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 2 šargarepe
  • 2 limuna
  • ½ kašike selena
  • so
  • 1,5 kašika maslinovog ulja

Spanać (Spinacea oleracea L)

Spanać je lako probavljiva namirnica, sa velikom količinom lako probavljivih proteina, male energetske vrednosti.

Ovo povrće je bogato vitaminima (folna kiselina i ostali vitami B grupe,  C, provitamin A, K, E), sadži minerale (kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, cink i jod), dijetalna vlakna, antioksidante (lutein i zeaksantin – karotenoidi, flavonoidi), oksalate, nitrate, fitate, purin i dr.

Spanać u većim količinama nije preporučljiv osobama koje boluju od poremećaja štitne žlezde, gihta, reume i artritisa i koje imaju sklonost stvaranja kamena u bubrezima i žiči.

Preporučuje se da deca umereno konzumaciju spanać, jer veće količine oksalne kiseline mogu da izazovu nedostatak kalcijuma u organizmu.

Dugo se verovalo da je spanać najbolji izvor gvožđa, ali je tek  1973. godine otkriveno da je stvarna količina gvožđa u spanaću tek desetina od onog što se ranije tvrdilo.

Gvožđe se u spanaću nalazi u obliku, koji se slabije apsorbuje u organizmu od oblika gvožđa, koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla.

Šargarepa (Daucus carota L)

Smatra se da je šargarepa   poreklom iz Avganistana. U Starom veku šargarepu su koristili  kao lekovitu biljku.

Rod šargarepe obuhvaaa preko 60 vrsta. Napoznatija je narančasta ili žuta šargarepa, koja imaviše podvrsta i varijeteta. Postoje šargarepe raznih boja: bele, žute, crvene, ljubičaste…

Šargarepa je jedna od najzdravijih namirnica, jer sadrži  korisne i lekovite sastojaka. U ishrani se koristi  širom sveta.

Šargarepa sadrži znatne količine vitamina (A, B, i C, PP, H), minerale (gvožđe, kalijum, kalcijum,fosfor, cink), alkaloide, eterična ulja, masna ulja, organske kiseline, likopen, dijetalna vlakna  i dr.

Istraživanja su pokazala da je šargarepa prirodni čistač organizma od štetnih materija. U Norveškoj se preporučuje deci u vidu „Oslo doručka“, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.

Šargarepa je korisna  i pristupačna pa je  treba što češće, skoro svakodnevno,  koristiti u ishrani.

Share Button
loading...

2 мишљења на „Spanać salata sa kukuruzom i šargarepom“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!