Slatko od smokava

Mnogo volimo ovo divno slatko od smokava. U mom domu ovo slatko je nesto sto se mora imati svake zime, mada se često desi da ni ne doceka zimu.Priprema

Za slatko od smokava u odgovarajucu posudu uliti vodu pa dodati secer  i na kriske isjecen cjeli limun. Sve zajedno prokuvati. Zatim dodati viljuskom ili prikladnijim alatom izbockane smokve i kuvati ih oko sat vremena na niskoj temperaturi, odnosno kuvati sve dok se ne počne praviti sirup. Za vrijeme kuvanja ne smije se slatko mjesati, nego se samo s vremena na vrijeme posuda protrese.

Potrebno je izvrsiti provjeru kako bi se utvrdilo da li je sirup gotov. Na tacnicu malom kasicicom sipati malo sirupa i sacekati da se ohladi pa povuci prstom po njemu. Ako na tacni ostaje vidljiv trag od prsta, onda je sirup dovoljno ukuvan, odnosno gotov, ali i  slatko. Tada posudu sa ukuvanim smokvama skloniti  s vatre i pokriti je mokrom kuhinjskom krpom. Slatko ostaviti do sutradan tj. da prenoci da se potpuno ohladi i stegne. Tada ce da dobije pravu gustocu karakteristicnu za slatko.

Narednog dana  hladno slatko od smokava stavljati u čiste i sterilne tegle i zatvoriti. Čuvati do upotrebe u hladnom i tamnom prostoru.

Sastojci

  • 1 kg smokava
  • 600 g secera
  • 1 limun
  • 1l vode

Autor: Slavica Pejaković

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!