Urolana pogaca s margarinom

Ima mnogo nacina da se napravi  lepa pogaca, a ovo je Elenin. Lepa, mekana i ukusna urolana pogaca s margarinom “nagovorice” vas da isprobate ovaj recept.Priprema

Kvasac u malo mlakog mleka pomesamo sa 1 kasicicom secera i ostavimo da nadodje.

Za to vreme u dublju posudu stavimo brasno i so pa pomesamo. Pravimo rupu na sredini pa ulijemo ulje i umucena jaja. Dodamo kvasac pa mlakim mlekom zamesimo teto. Mesimo dok ne postane glatko, ali da bude mekano.

Sada testo ne treba da narasta vec dak ga odmah oblikujemo. Testo delimo na 2 dela, jedan manji, a drugi duplo veci od prvog. Svaki deo secemo na po 4 komada od kojih razvijamo kore velicine veceg tanjira. Tri kore premazemo omeksalim margarinom, a cetvrtu ne.

Kore redjamo jedna preko druge. Sada od njih razvlacimo veliku koru koju opet pramazemo margarinom pa je uvijemo u rolat. Isti je postupak i sa drugom korom. Tepsiju oblozimo pek papirom pa oblikujemo pogacu. Od maneg rolata secemo 7 kolutova, jedan veci za sredinu, 6 manjih za okolo. Veci rolat secemo po duzini dubine do sredine rolata pa sa presecenim delom prema gore polozimo ga kruzno oko kolutova. Pokrijemo najlon folijom i ostavimo da dobro naraste. Za to vreme umucenim zumancetom premazemo naraslu pogacu, a kolutove jos pospemo s makom.

Urolana pogaca s margarinom se pece u pecnici zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta, odnosno  dok ne dobije lepu, smedju boju. Kad je izvadimo iz pecnice, premazemo je omeksalim margarinom, ostavimo tako desetak minuta pa je tek onda pokrijemo s platnenom salvetom.

Sastojci

  • 1/2 kg brasna
  • 20 g kvasca svezeg ili 1 paketic suvog
  • 1 kasicica soli
  • 1 soljica ulja
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 1 margarin

Autor: Elena Mishkovska

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!