Moj slavski kolac s figuricama

Priprema slavskog kolaca je lepa porodicna tradicija u mojoj familiji. Posebno je zanimljva izrada raznih ukrasa za slavski kolac.Priprema

Prvo u malo mlakog mleka sa secerom i malo brasna staviti kvasac da naraste pa dodati ostalo. Zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka. Ova kolicina je za dublju serpu ili kalup precnika 24 cm. Testo ostaviti prekriveno da naraste i udupla volumen.

Zatim od testa napraviti pletenicu za spoljasni deo kolaca, a od ostalog testa napraviti loptice za sredisnji deo. Obavezno jednu lopticu rastanjiti i prvo tu koru staviti u podmazanu serpu ili kalup. Premazati je mlekom ili vodom pa staviti pletenicu, a zatim rasporediti loptice. Kad moj slavski kolac malo naraste, premazati ga zumancem razmucenim s malo ulja i vode pa poredjati figure po zelji. Moj slavski kolac se pece na 200°C oko 45 minuta.

Ukrase za slavski kolac praviti na sledeći nacin. U ciniji zamesiti sa hladnom vodom tvrdje testo od brasna, gustina i soli. Testo razvaljati oklagijom sto tanje pa oblikovati figurice po zelji.

Golub –
Od testa napraviti uzi valjak kao hemijsku olovku. Krajevi moraju biti tanji od sredisnjeg dela.Vezati u cvor, s tim sto iz cvora kraci deo treba da viri i malo ga prstima stanjiti kako bi se dobio oblik pticije glave. Drugi kraj spljeskati i zaseci nozem da dobije oblik repa.

Knjiga – Iseci nekoliko pravougaonika, svaki da bude za par milimetara manji od predhodnog. Staviti jedan na drugi (od najduzeg ka najkracem) pa cackalicom udubiti preko sredine kako bi se dobio oblik otvorene knjige. Izmedju svakog lista staviti cackalicu dok se ne prosusi.

Klas zita – Napraviti uzi valjak pa ga zaseci makazama po 2 puta sa suprotnih strana. Ponoviti s jos 2-3 valjcica i spojiti u snop.

Grozd – Kao osnovu od testa iseci trouglic i po njemu redjati male kuglice testa. Dodati listice sa strane.

Cvetovi – Testo rastanjiti i vaditi kruzice precnika 1cm. Jedan kruzic uviti kao rolnicu i oko rolnice redom dodavati jos 4-5 kruzica.

Male latice – Spajati po dva mala kruzica.

Listici – Rastanjeno testo iseci u trakice pod kosinom s rebrastim sekacem. Kada se suse, staviti ih preko ivice neke table ili preko oklagije.

Figurice poredjati neposredno pre stavljanja kolaca u rernu. Da bi se figurice zalepile, prvo se premaze kolac s vodom ili mlekom.

Sastojci

Testo

  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 50 ml otopljene masti ili ulja
  • 2 kasicice secera
  • 2 kasicice soli
  • 1 kasika suvog kvasca
  • oko 800 g brasna

Ukrasi za slavski kolac

  • 200 g brasna tip 400 oštro
  • 100 g gustina
  • 50 g soli
  • voda

Autor: Biljana Mihajlović

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!