Mrežasti kolač sa džemom od kajsija

Svaki detalj u izradi ove poslastice je važan i služi uživanju u očima i nepcu. Mrežasti kolač sa džemom od kajsija je glaziran sa šećernim sirupom, koji se lagano karamelizira i daje prekrasan sjaj.

Priprema

Na radnu površinu posutu s brašnom spustiti lisnato testo pa ga izrezati na dva nejednaka dela u obliku pravougaonika. Staviti mali pravougaonik 10 minuta u zamrzivač. Važno je raditi s hladnim testom.

Preneti veliki pravougaonik testa na pleh obložen pek papirom. Izbockati ga s viljuškom pa ga premazati sa džemom od kajsija.

Izvaditi mali pravougaonik testa iz zamrzivača i staviti ga na list pek papira. Nazubljenim valjkom pažljivo proći po celoj površini ovog testa uz odgovarajući pritisak. Izrada mreže mora se obaviti u jednom pokretu. Zatim pažljivo podignuti  mrežasti pravougaonik i staviti ga na premazano testo na plehu, počevši od druge strane dna. Lagano istegnuti „harmoniku“ testa dok ne dosegne dugu stranu dna.

Izrezati komade testa, koji su višak sa strane. Navlažiti slobodni rub testa, zatim ga preklopiti oko kolača kako bi zalepili dva sloja. Mrežasti kolač sa džemom od kajsija staviti u frižider na 30 minuta.

Za to vreme zagrejati rernu na 180°C.

Vrhom četkice premazati testo sa razmućenim žumancetom izbegavajući delove sa džemom. Mrežasti kolač sa džemom od kajsija peći oko 35 minuta.

 U međuvremenu 25 g šećera prokuhati s 25 g vode. Zatim pustiti da se malo ohladi. Izvaditi kolač iz rerne i lagano ga premazati sa šećernim sirupom. Zatim vratiti kolač u rernu na svega 1 minut. Potom ga izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi na žičanom stalku.

Sastojci

  • 1 lisnato testo s maslacem u bloku
  • džem od kajsija
  • 1 žumanac

Glazura

  • 25 g šećera
  • 25 ml vode
Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!