Kokos salama s dvije čokolade

Šta reći o ovoj poslastici? Prelepa, dekorativna, aromatična i preukusna, da, to je kokos salama s dvije čokolade. Još nešto, brzo se priprema i ne peče se.

Priprema

Kokos salama s dvije čokolade je posebna poslastica iz više razloga, a posebno je jedan bitan i veoma cjenjen – ne peče se i ne zahtjeva mnogo truda. Kombinacija kokosovog brašna, bijele i tamne čokolade  je izvrstan recept za užitak u izgledu i ukusu ove salame. Kokos salama pripada porodici rolata i sitnih kolaca. To je fina i dekorativna rolada, koja može dugo da stoji?! Obično se pravi pred razna slavlja i praznike na radost dečice, ali i odraslih ljubitelja poslastica s kokosom.

U zdjeli dobro izmješati kondezirano mlijeko s kokosovim brašnom i bijelom čokoladom, koja se predhodno otopi na pari. Od ove smjese odvojiti manje od pola, staviti u drugu zdjelu pa dodati čokoladu za kuhanje, koja se predhodno otopi na pari.

Od ove dvije smjese, bijele i tamne, oblikovati salamu. Bijeli dio rasporediti  po prozirnoj foliji u obliku kocke. Po njoj rasporediti tamnu smjesu pa uz pomoć prozirne folije pažljivo zarolati salamu. Zatim se kokos salama uvalja u kokosovo brašno i ostavi u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

Sastojci

  • 200 g kondenziranog mlijeka
  • 200 kokosa
  • 30 g čokolade za kuhanje
  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g kokosa za valjanje

Autor: Ružica Bojčić

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!