Spanać sa mlekom recept

Spanać je kod mnogih nepravedno zapostavljen u ishrani. Ovo je recept za spanać sa mlekom, koji se kao prilog može koristiti uz razna jela.
Priprema

Preporuka je da za ovaj recept koristite mlad spanać. Očistite spanać od peteljki i operite ga dobro u ledenoj vodi. Čist spanać potopite na nekoliko minuta u ključalu vodu, a onda ga procedite i rashladite ga hladnom vodom, da bi odmah mogli da ga seckate. Sitno ga iseckajte.
U tiganju rastopite maslac, a onda dodajte sitno seckani beli luk i brašno. Nakon par minuta sipajte pripremljeni spanać u tiganj. Potom uz mešanje treba postepeno dodavati mleko. Zatim dodati so i biber po želji. Nastavite sa mešanjem sve dok spanać ne omekša i bude u formi krema. U slučaju da ispadne previše gusto uvek možete dosuti malo mleka. Na kraju kad je spanać gotov, sačekajte nekoliko minuta da se prohladi i servirajte.

Posluženje

Ovako pripremljen spanać je odličan prilog raznim jelima. Izuzetno lepo ide uz pire krompir i jaje na oko.

Sastojci

  • 1 kg mladog spanaća
  • 3 dl mleka
  • 50 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 3 čena belog luka
  • biber
  • so

Spanać (Spinacia oleracea)

Smatra se da je spanać poreklom iz Persije. Uzgaja se od davnina. Spanać uspeva od ranog povrća pa do jeseni. Postoji više vrsta spanaća. Razlikuju se po obliku lista i veličini. Listovi spanaća su izrazito zelene boje, jer sadrže mnogo hlorofila. Spanać ima malu energetsku vrednost.

Vrednost spanaća je to što je bogat mineralnim materijama i vitaminima.  Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, sumpor, gvoždje. Sadrži i mikroelemente fluor, jod, kobalt, mangan, cink, bakar. Od vitamina sadrži vitamin C, A i gotovo sve vitamine B grupe, među kojima je i značajna folna kiselina.

Spanać jača organizam, setite se samo crtanog filma ”Mornar Popaj”. Ranije se smatralo da spanać popravlja krvnu sliku zbog sadržaja gvoždja, ali u novije vreme je utvrdjeno da folna kiselina igra važnu ulogu kod anemije. Ipak, spanać nije dobar za sve. Zbog višeg sadržaja oksalne kiseline, nije dobar za bubrežne bolesnike.

Važan savet je da spanać uvek pojedete sveže pripremljen, a ako nešto preostane, onda bacite. Ne ostavljajte u frižideru za sutra. Nitrati iz spanaća se stajanjem mogu pretvoriti u opasne nitrate, te može doći do trovanja.

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!