Boranija recept bez mesa

Ovo je recept za dobru staru boraniju bez mesa. Boranija recept bez mesa je sasvim ukusno i sasvim dovoljno glavno jelo za ručak.

Priprema

Boraniju ne treba jesti svežu, jer onda ima štetne sastojke. Dakle mora se kuvati. Preporučuje se kod raznih dijeta, ali i inače u ishrani odraslih i dece.

Ako je sezona kupite svežu boraniju, očistite je i iseckajte, ako nije onda je dobra i smrznuta. Iseckajte crveni luk i šargarepu na što sitnije komadiće.
Zagrejte malo ulja u šerpi i sipajte prvo luk. Za par minuta kad luk porumeni dodajte šargatrepu i boraniju. Mešajte nekoliko trenutaka dok povrće pusti prijatan miris, a onda nalijte vodu u šerpu i ostavite da kuva. Boranija treba da se kuva od 30 do 60 minuta u zavisnosti od sorte. Voda će da pokuva, ali ne dozvolite da pokuva skroz, jer bi boranija mogla da zagori. Po potrebi dolijte malo vode. Ovako pripremljena boranija može da bude više ili manje čorbasta što zavisi od vas.

Pred kraj treba da pripremite zapršku. Zaprška se sprema tako što se u tiganju zagreje malo ulja i doda se sitno seckani beli luk, a potom i malo brašna. Uz stalno mešanje zaprška je gotova čim luk i bršno porumene. Znači za par minuta. Zatim sipajte sadržaj iz tiganja u šerpu sa boranijom, promešajte sve. Dodajte još so, biber i sitno seckani peršunov list. Sada je vaša boranija recept bez mesa gotova.

Sastojci

  • 500 g boranije
  • 1 šargarepa
  • 1 crveni luk
  • 2 čena belog luka
  • ulje
  • brašno
  • peršunov list
  • biber
  • so

Boranija (Phaseolus vulgaris L)

Boranija spada u povrće iz reda mahunarki, kao i grašak, pasulj i sočivo. Mahunarke su inače jako hranjive, zbog sadržaja ugljenih hidrata i belančevina.
Smatra se da je boranija poreklom iz Meksika, a danas se može naći svuda u svetu.

Postoji više vrsta boranije. Razlikujemo ih po obliku i boji. Postoje okruglaste i pljosnate, sa dužom i kraćom mahunom. Boje idu od žute i zelene, pa do šarene ljubičasto žute.

Boranija sadrži u sebi dosta vode, a ostalo su ugljeni hidrati, belančevine i vlakna.

U svežem stanju se može naći na pijaci u intervalu od juna do oktobra meseca. Kada nije sezona, možete kupiti smrznutu boraniju, koja smrzavanjem ne gubi mnogo na kvalitetu.

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!