Kako se pravi domaći ajvar

Ajvar je pravi specijalitet domaće kuhinje i proizvod kojim možemo da se dičimo. Evo na koji način možete napraviti domaći ajvar kod svoje kuće:
Priprema

Ajvar se pravi od crvenih paprika. Kada ste nabavili kvalitetne paprike, dobro ih operite i pecite na roštilju ili u rerni, gde vam već odgovara. Paprike treba da su dobro pečene, sa svih strana. Okrećite ih da se ispeku ravnomerno. Pečene paprike stavljajte u šerpe i poklopite. Treba da se potpare da bi se lakše ogulila kožica. Tako poklopljene treba da odstoje nekoliko sati.
Kad dodje vreme, onda gulite kožicu sa paprika, koja treba lako da se skida. Čistite papriku od peteljki i semenki.
Paprike zatim ocedite, jer će zasigurno biti puno tečnosti posle pečenja. Posle toga treba montirati mašinu za mlevenje mesa i samleti paprike. Neki sitno seckaju paprike umesto mlevenja, ali ovo prvo je lakše.
U odgovarajuću šerpu stavite ulje i sirće, pa zagrejte na šporetu. Kada počne da vri, dodajte papriku. Dodaje se još soli, a neko doda i malo šećera. Ajvar se kuva tako minimum 1 sat, a često i duže, uz stalno mešanje. Ako ne mešate stalno, može da izgori. Mešajte ajvar drvenom varjačom. Ajvar je gotov kada se zagrebe varjačom po dnu šerpe i vidi se dno. To je znak da je ajvar dovoljno gust i gotov. Neke domaćice, ako imaju uslove, uprže ajvar u rerni, umesto u šerpi. Potrebna je samo dublja tepsija. Ovako upržen ajvar u rerni se kraće peče, odnosno tečnost iz paprika na taj način brže pokuva.
ajvar

Kada je domaći ajvar gotov, potrebno je da već imate pripremljene, sterilisane tegle u koje ćete da ga sipate. Tegle se operu pa se sterilišu u rerni na blagoj temperaturi oko 100 stepeni. Sipajte ajvar u tegle i ostavite odozgo malo prostora. Preko ajvara prelijte vrelu istopljenu mast. Mast će kad se ohladi zaštititi ajvar od kvarenja (naravno kad jedete ajvar, kašikom prethodno odstranite mast). Zatim na teglu, na kraju ide poklopac. Tegle je potrebno držati još u toploj rerni i da se postepeno hlade i nekoliko sati. Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih na pogodno suvo i mračno mesto.
Odnos paprika i dobijenog ajvara je otprilike 3:1. Neko dodaje i patlidžan.

Sastojci

  • 20 kg paprika
  • 1-2 dl sirćeta
  • 0,5-1 l suncokretovog ulja
  • 4 kašike soli
  • 0,5 kg svinjske masti
Share Button
loading...

2 мишљења на „Kako se pravi domaći ajvar“

  1. Zanimljivo mi je ovo s mašću, nikad nisam čula za tu mogućnost, ali ima logike. Nešto slično kao okretanje tegle naopako, kako bi se stvorio vakuum.
    I sama sam objavila recepte-e na ovu temu u svom blogu, na traženje jeene virtuelne prijateljice iz Bosne s fb. Ono što me je najviše iznenadilo, jeste činjenica da mi je to ubedljivo najčitaniji tekst , toliko da to premašuje sve granice mojih očekivanja.
    I jedna simpatična situacija – neću da pominjem ime, khm, dotična će se sama prepoznati- Osim što sam, nadam se, mnogima pomogla da naprave najbolji ajvar u svom životu, komšiluku i gradu, dotičnu damu sam upoznala s – esencijom. Ima godina dovoljno za bar 10 tura ajvara, ali je trebalo da na nekom blogu čuje za esenciju.
    I ne znam , sad, šta je uradila dalje. Nešto mi se ne hvali da se oprobala kao ajvar majstor, a meni neprijatno da pitam….ali sam radoznalaaaaaaaaaaa…..

  2. Hvala na komentaru!
    Iako ne koristim mast u ishrani u ovom slučaju ima smisla. Mast se koristi umesto konzervansa. Kada se ohladi i stegne ona „hermetički“ zaštiti ajvar.
    Meni je još zanimljivo ovo sa pravljenjem ajvara u rerni. Nismo probali tako da pravimo, ali neki i to rade. Zanimljivo je zato što je kraća termička obrada i verovatno malo drugačiji ukus. Možda i bolji. Samo mi nije jasno kako se meša? Verovatno mora često da se otvara rerna i da se meša.
    Ako ima onih koji ne znaju esencija je sirćetna kiselina visoke koncentracije. Razblažuje se i koristi za pravljenje zimnice, pa i ajvara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!