Marmelada od šipurka

Marmelada od šipurka je veoma cenjena. Mnogima je omiljena, ali ima mnogo posla dok se napravi. Uloženi trud se višestruko isplati, ne samo zbog prijatnog i osvežavajućeg ukusa ove marmalade, nego i zbog toga što je veoma korisna za zdravlje. Marmelada od šipurkaPriprema

Šipurku odrezati crne kapice,  oprati ga i staviti u veliku posudu pa ga preliti s vodom. Voda treba da je bar 3 cm iznad šipurka. Kuvati ga sve dok se ne počne raspadati.

Skuvan šipurak ispasirati. Tokom pasiranja po potrebi dodavati po malo tople vode, u kojoj se šipurak kuhao, da se olakša pasiranje.

Dobijenu marmeladu staviti u veću posudu, dodati šećer i kuvati uz neprekidno mešanje da ne bi zagorila. Posle pola sata kuvanja  treba prvi put probati da li je dovoljno ukuvana, što sigurno nije. Naime, gustoću provjeravati stalno….na tanjirić staviti jednu kašiku marmalade pa ohladiti napolju i probati.

U međuvremenu sterilizirati oprane tegle u pećnici. Staviti ih u hladnu pećnicu pa pećnicu uključiti na 100°C.

Skuvanu  marmeladu od šipurka stavljati u vrele tegle. Poredati tegle u toplu pećnicu i ostaviti preko noći da se uhvati korica. Ujutro odmah zatvarati. Umotati ih u ćebe i ostaviti do sutradan da se hlade. Marmelada od šipurka je spremna za zimu.

Sastojci

  • 6 kg šipka
  • 3 kg šećera

Autor: Šehiza Duraković Salkić

Share Button
loading...

2 мишљења на „Marmelada od šipurka“

  1. Ово, “испасирати“ треба мало више појаснити. Није довољно да се извши пасирање у оној тзв. “пасирки“ јер ће остати много ситних “бодљица“. Моја бака је пасирање вршила кроз, најмање, три тзв. “најлон“ чарапа. Чисте најлон чарапе се увежу са једне стране и онда се пуне течним шипком. Притиска се да течност изађе. У чарапи остане сијасет бодљица. Тек код треће обраде бодљица не би требало да буде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!