Domaća tarana s jajima

Malo ko danas pravi domaću taranu, ali u mojoj kuhinji je domaća tarana s jajima neizbježna. Jednostavna testenina za supe i čorbe.

Priprema

Domaća tarana s jajima je porijeklom iz turske kuhinje, ali se odavno opdomaćila u Bosni i drugim zemljama u regionu. Tarana može da bude posna ili s jajima, neutralnog ili kiselog ukusa.

Uz malo tople vode ostaviti da kvasac uskvasa. Zatim dodati jaja i malo paradajza (sos ili iz tube) po želji i sve dobro umutiti. U veću posudu stavite brašno u krug i u sredinu stavite kvas. Polagano zakuhavati tijesto uz dodavanje brašna. Tako raditi uz stalni protrljavanje smjese kroz ruke i uz stalno dodavanje brašna. Svaki put će se masa sve više i više usitnjavati.

Ukoliko imate đevđir, možete tvrdo tijesto raditi (protjerivati) i kroz njega ili pomopću rende pa ga i na taj način usitnjavati.

Kada je tijesto usitnjeno, taranu prosijati da se odvoji od brašna i staviti da se suši. Treba se dobro osušiti i ostaviti u lanenoj kesi.

Ukoliko želite da domaća tarana s jajoima bude kiselija, gore navedeni kvas zakuhajte sa brašnom i ostavite da stoji nekoliko dana prije usitnjavanja pomoću đevđira ili rende.

Sastojci

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 200 g heljdinog brašna
  • ½  svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • paradaj po želji

Autor: Sabina Bucuk  

 

Share Button
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

error: Content is protected !!